Murimäe esimene veinitegu

Murimäe pererahvas alustas sel sügisel esmakordselt oma veini valmistamist. Nüüdseks on esimene partii pudelis!

Seniks kuni Murimäe viinapuud vilja hakkavad kandma, tuleb katsetada teiste eestimaiste viinamarjade maitseid. Murimäe esimeste veinide marjad on näitkeks pärit Rõhu katseaiast. Esimeses partiis on Hansanski, pisut Zilga ja Rondo viinamarjadest tehtud veinid.

Muideks, kõigile, kes on mõtisklenud, kumb oli enne – Muri või Murimäe. Murit me teame kõik juba ammu – Jardini lemmik kuldne retriiver ning nüüd ka Janika ja Ilmari veinikeldri nime ristiema. Algselt Rehemäe nimeline kinnistu vajas poolitamist ning selle tulemusena sai teine pool nimeks ilmselgelt Murimäe. Murimäe poolele on rajatud ka istandus. Nii Rehemäe kui ka Murimäe asuvad endistel Truuta mõisa aladel.

Traditsiooniliselt on sõtkutud viinamarju jalgadega ning väidetavalt peavad esimest veini sõtkuma ka verinoored ja süütud jalakesed – ikka hea veini ja õnne nimel. Ka Murimäe esimese veini valmistamiseks oli kohale kutsutud palju väikseid jalakesi, kes demonstratiivselt andsid oma panuse. Edasi jätkus mahla pressimine muidugi mehhaaniliselt. Pudelisse villiti veinid naistepäeval – 8. märtsil.

Hasanski (tuntud ka kui Baltica) ja Zilga (10%) vein on kääritatud ilma kestadeta, sellest ka veini heledam värvus – hele punane või tume roosa. Maitses on rohkelt marjasust – tunda on maasikat, vaarikat, mustikat ning veidi ka rosinamaitset. Tegemist on kerge veiniga, mis sobib näiteks mereandide juurde.

Rondo (100%) vein on kääritatud koos kestadega ja hoitud tammes 5 kuud. Maitses võib tunda mustikat, rosinat, küpseid ploome. Esimesel katsel sai hüdromeetri näitu veidi valesti loetud ja lisatud pisut palju suhkrut, mille tulemusena on tegemist ka päris kange ja magusamaitselise dessertveiniga ( alk. 16%). Üllatuslikult leidsid Janika ja Ilmar sarnaseid maitseid ja aroome ka Valpolicella oru Amarone ja Recioto veinidest (sellest reisist Põhja-Itaaliasse tuleb juttu meie järgmises loos).

Esimesed maitsmised on tehtud ja nüüd jääb ainult oodata, et näha, kuidas vein vananemisega muutub.