Ühel kaunil kolmapäevasel päeval oli paras aeg panna küpsema metsvaarikavein. Võtame siin lühidalt kokku, kuidas valmib üks kvaliteetne käsitöövein.
- Vaja on kvaliteetset kohalikku toorainet. Sel korral siis metsvaarikas.
- Marjad lähevad suurde vanni eelfermenteerima.
3. Mahlapressi abil saab marjadest mahl.
4. Mahl läheb käärimisnõusse.
5. Lisatakse suhkur ja veinipärm ning algab käärimisprotsess.
6. Mulksumine tähendab, et kõik toimib.
7. Alguses, enne suhkru ja pärmi lisamist, mõõdetakse mahla enda suhkrusisaldust ja happesust, vastavalt sellele lisatakse suhkur. Hiljem protsessi käigus alkoholisisaldust.
8. Kui enam ei mulksu (ca 1-2 kuud), siis valatakse pärmisademelt, lisatakse peataja ja jäetakse rahunema. Kui veinimeister arvab, et valmis, siis villitakse (pudeldatakse).
9. Tammetünni pannakse vein seisma, et lisada veinidele tammelaagerdusest saadavaid maitsenüansse.
Lihtne! Kes tahab, teeb järgi, kes tahab, tuleb proovib ise Murimäe Veinikeldris, kuidas need väärt eestimaised veinid maitsevad!